London SE1 community website

Tate Modern to fit balustrade to deter visitors from scaling wall

London SE1 website team

When Herzog and de Meuron designed Tate Modern's new Switch House extension, they didn't consider that visitors would be unable to resist the temptation to walk along the narrow perimiter wall.

Tate Modern to fit balustrade to deter visitors from scaling wall
Image by Loz Pycock used under a Creative Commons licence.
Tate Modern to fit balustrade to deter visitors from scaling wall

The southern entrance to the new is enclosed by a walk that follows the shape of the former oil tanks of Bankside Power Station which lie underneath.

Tate has installed security fencing around the lower parts of the wall after the wall proved an irressistible challenge to some visitors.

Responding to a question posed by the SE1 website, Tate director Sir Nicholas Serota said this week: "Clearly some of our visitors are more intrepid than perhaps our architects had appreciated, and we are about to put on top of that wall a small balustrade that will make it more difficult to climb on and walk along, at which point those unsightly fences will come down."

This week Tate has been embroiled in a controversy over complaints from residents in the adjacent Neo Bankside luxury flats about gallery visitors looking into their homes from the 10th floor public viewing gallery.

The SE1 website is supported by people like you
This article on a map
Map
Keep up with SE1 news

We have three email newsletters for you to choose from:

We are part of
Independent Community News Network
Email newsletter

For the latest local news and events direct to your inbox every Monday, you need our weekly email newsletter SE1 Direct.

7,000+ locals read it every week. Can you afford to miss out?

Read the latest issue before signing up

Archive
News archive from February 1999 to January 2001
Got a story for us?
Contact us with your tip-offs and story ideas.